Miksi jooga?

06.09.2019


Joogatunti on ohi. Kasvoille leviää hymy ja tuntuu, kuin suuri paino olisi nostettu hartioilta. Olo on kevyt, seesteinen tai jopa kuplivan iloinen. Joskus harjoituksen aikana on mielessä käynyt välähdyksiä, tuntemuksia tai muistoja. Joskus tunti on ollut haastava tai puuduttavan hidas. Joogatunti opettaa olemaan läsnä. Se herättää huomioimaan oman kehon tunteet ja aistimukset. Mieli on valpas, olo levollisen virkeä.

Usealle joogatunti voi olla ainoa oma rauhallinen hetki rentoutua arjen kiireestä ja stressistä. Jooga on mahtava tapa pitää huolta kehosta monipuolisesti. Joskus ahdistus, kiire, tunteet ja stressi varastoituvat kehoon. Joogatunnin aikana kehon rauhoittuessa, mielen levätessä ja lihasten lempeästi avautuessa, voi kehosta vapautua myös tunnetiloja. Joogatunnille jokainen tunne on tervetullut. Tunteet on luotu tunnettaviksi.

Joogassa keskitytään syvän hengityksen rytmittämällä liikkeellä avaamaan, vahvistamaan ja huoltamaan kehoa, erilaisten jooga-asentojen avulla. Ajatuksena on kehon ja mielen yhteyden vahvistaminen harjoituksen avulla. Harjoitus voi olla voimakas ja kehittävä, tai hidas rauhallisen palauttava. Jokaisen tarpeisiin löytyy oma harjoitus.

Joogassa on ajatuksena luopua suorittamisesta ja kohdata harjoitus omaa kehoaan kuunnellen. Keskitytään olemaan läsnä ja kotona omassa kehossaan.

Vaikka liike voisi ajoittain tuntua hitaalta, silti harjoituksen aikana kehossa tapahtuu paljon. Jooga säätelee serotoniini- ja dopamiinitasoja, lisää veren virtausta aivoihin ja vapauttaa endorfiineja. Kaikki tämä auttaa parantamaan luonnollisesti mielialaamme.

Jooga taistelee stressiä ja ahdistusta vastaan. Hidas rauhallinen hengitys ja liike, auttaa kehoa palautumaan. Myös kehon tulehdustilat laskevat ja vastustuskyky paranee.

Pallea on ensimmäisistä tunteisiin reagoivista lihaksista. Se on tärkein hengityslihaksemme.Pallean toiminta reagoi ja muuttuu tunteiden mukaan. Pallea huomaa, naurammeko, itkemmekö vai stressaammeko. Syvä hengitys voi vapauttaa myös suuria tunteita. Syvän hengityksen avulla voidaan auttaa kehoa rentoutumaan ja vapauttamaan tunteita kehosta. Siksi hengitystä pidetään tärkeimpänä joogan elementtinä.

Erilaiset joogaliikkeet myös vahvistavat tuki- ja liikuntaelimistöä. Liikkeet lisäävät lihasten liikkuvuutta ja vahvistavat niitä. Nivelsiteet, jänteet ja sidekalvot vahvistuvat.

Jooga on monipuolinen ja kokonaisvaltainen harjoitus. Se sopii hyvin modernin ihmisen elämään, joka haluaa pitää huolta kehosta ja mielestä.

Oli tunti sitten hikinen ja haastava tai rentouttavan hidas, on jokainen varmasti saanut harjoituksen, joka tukee omaa hyvinvointia. Sydän ja mieli on avoin, ja kehossa on hyvä olla. Parasta on se, että hyvä lähtee kiertämään. 

Joogatunnin jälkeen on helppo hymyillä ja hymy tunnetusti tarttuu. :)

Namaste. Tervetuloa tunnille ihana! <3

<3 Veera