Muistatko antaa itsellesi aikaa palautua arjesta?

19.08.2019

Muistatko antaa aikaa palautumiselle?


Kun ajatellaan palautumista, voidaan lähteä miettimään vertauksen kautta. Ajatellaan puhelimen akkua. Kun puhelinta käyttää paljon, kuluu myös akku nopeammin. Mitä enemmän käytämme, sitä nopeammin akku tyhjenee. Lataamalla akkua säännöllisesti, voidaan varmistaa jatkuva tasainen energia. Sillä tyhjentymällä täysin, kuluu lataukseen paljon enemmän aikaa.

Usealla on arjessa hyvinkin kuormittavia asioita. Ylikuormittuminen ei ole ainoastaan urheilijoiden ongelma, vaan samalla tavoin myös kiireinen työ tai hektinen lapsiarki kuormittavat ihmistä. Huomaan myös oman työni parissa, että ihmisillä voi olla hyvin vaikeaa luopua suorittamisesta ja antaa itselle lupa rentoutua. Kun rentoutuminen tuntuu vaikealta, on se sen merkki, että sitä tulee lisätä.

Moni voi kuvitella, että raskaalla treenillä annetaan kyytiä stressille, mutta usein unohdamme sen, että kuormittunutta elimistöä ei tule kuormittaa lisää. Harjoitus ei mene perille stressitilassa, eikä varsinkaan tunnu mukavalle. Tulee välttää stressin lisäämistä stressin päälle. On löydettävä aikaa palautumiselle ja lisättävä arkeen hetkiä, jolloin keho ja mieli saavat palautua. Paras on löytää tasapaino. Elämäntapa, joka ennaltaehkäisee palamista loppuun.

Palautumista tulee siis olla osana jokaisen ihmisen elämää. Kuten jokainen liikkuva ihminen tietää, kehitys tapahtuu levossa. Myös vähemmän liikkuva, mutta työssä kuormittuva ihminen tarvitsee kehittyäkseen ja voimavarojen lisäämiseen - palauttamiseen, aikaa rentoutua. Aikaa levolle.

Palautumista voidaan lisätä elämään esimerkiksi rauhallisella joogatunnilla loppurentoutuksineen, piikkimatolla pötköttelyllä, työpäivän keskellä tehtävillä hengitysharjoituksilla, liikkumalla luonnossa, meditaatiolla, musiikin kuuntelulla, saunomalla, hieronnalla ja monella mulla tavalla. Jokaiselle löytyy oma tapansa palautua arjesta. On myös tärkeää huolehtia riittävästä unen saannista. Rauhoittumista helpottaa jo se, että laittaa illalla aikaisin puhelimen pois, mieluiten lentokonetilaan. Sammuttaa television ja antaa keholle sekä mielelle rauhan asettua lepoon.

Muista antaa itsellesi aikaa palautua arjesta <3 Olet sen ansainnut <3

Rauhallista ja levollista viikkoa sinulle ihana!

Ilolla ja valolla

Veera